Mıknatıs Magnet Nedir

mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir, mıknatıs çeşitleri nelerdir, doğal mıknatıslar, suni mıknatıslar, yapay mıknatıslar, mıknatıs adı nereden geliyor, magnet adı nereden geliyor

Mıknatıs (Magnet) Nedir

Mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir? Mıknatıslar demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliğine sahip olan cisimlerdir. Mıknatıslar, doğada tabii olarak bulunabileceği gibi yapay olarak da üretilmektedir. Doğal mıknatıslar bileşenlerinde manyetit adı verilen demir oksit içerir. Mıknatısın çekim kuvvetine manyetik alan denir. Manyetik alan, mıknatısa yaklaşıldıkça artar, uzaklaştıkça azalır. Mıknatıs magnet nedir, sorusunun cevabına devam edelim.

 

Mıknatıs magnet nedir sorusuna maddenin kimyevi özelliklerinden bakalım. Mıknatıslar, ferromanyetik yani bağıl manyetiklik geçirgenlikleri 1'den büyük olan maddelere etki etmektedirler. 25°C de demir, nikel ve kobalt ferromanyetiktir. Demir (Fe), nikel (Ni) ve kobalt (Co) elementleri ile alaşım yapıldığı taktirde çoğu zaman ferromanyetizma özelliklerini korurlar.

 

Mıknatıs Çeşitleri Nelerdir?

 

Mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir, çeşitleri nelerdir? Mıknatıslar üç çeşittir. Bunlar,

  • Doğal mıknatıslar
  • Suni (yapay) mıknatıslar
  • Elektromıknatıslar

 

1. Doğal mıknatıslar

Mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir çeşitlerinden biri olan doğal mıknatıs nedir? İlk defa Anadolu’da Manisa il sınırları içinde MÖ 800 yılında Yunanlılar tarafından bulunan doğal mıknatıslar, günümüzde de hâlâ Manisa ilinde bulunmaya devam etmektedir. Doğal mıknatıslar mıknatıs taşı olarak bulunmaktadır. Mıknatıs taşının diğer adı da magnetit'tir. Manyetik alanları, günümüzde kullandığımız yapay mıknatıslar gibi sonradan kazandırılmış olarak değil yapısından dolayı kendiliğinden bulunmaktadır.

 

2. Suni (Yapay) Mıknatıslar

Mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir çeşitlerinden biri olan yapay mıknatıs nedir? Yapay mıknatıslar manyetik özelliklerini daha iyi korumaları nedeniyle genellikle çelikten yapılır. Bu tür mıknatıslar motor, hoparlör vb. alanlarda istenilen şekilde ve güçte üretilirler.

 

3. Elektromıknatıslar

Mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir çeşitlerinden biri olan elektromıknatıs nedir? Elektromıknatısların gerçek mıknatıslar ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Elektromıknatıslar sürekli devam eden ve kontrolsüz bir manyetizmaya sahip değildir. Aksine istenildiği gibi kontrol edilebilen ve istenildiği taktirde çekim gücü üreten mıknatıslardır.

 

Mıknatıs (Magnet) Adı Nereden Geliyor?

Mıknatısın Yunancadaki adı magnestos sözcüğüdür. Bu isim, demiri çekme özelliğine sahip bir demir oksit cinsinin ilk kez keşfedildiği bölgeden gelmektedir. Bu bölge Magnesia yani bugünkü Manisa bölgesidir.

 

Mıknatıs Kutupları Nasıl Oluşur

Mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir, mıknatıs kutupları nasıl oluşur? Bir maddenin mıknatıs özelliğini edinebilmesi için öncelikle bir manyetik madde olması gerekir. Mıknatısın çektiği demir, nikel ve kobalt, manyetik maddeler olarak isimlendirilir. Mıknatıslık özelliği atomların yapısındaki elektronların hakeretlerinden kaynaklanır. Sıradan bir manyetik maddede her biri mıknatıs gibi davranan milyonlarca atom gruplarının oluşturduğu küçük bölgecikler düzensiz şekilde bulunur. Bölgeciklerin birbirlerinin manyetik etkisini yok etmeleri dolayısıyla madde mıknatıs özelliği göstermez.

 

Madde, bir mıknatısın çekim alanına girdiğinde atomların oluşturduğu o küçük bölgecikler düzenli hale gelir ve bir dizin oluşturur. Böylece manyetik malzeme mıknatıslı hale gelir. Eğer dizin bozulursa madde mıknatıslılık özelliğini kaybeder. Magnetlerin kuzeyi gösteren ucu (N), güneyi gösteren ucu (S) olarak adlandırılır. Magnetin çekim kuvvetinin en güçlü olduğu kısım uç noktalardır. Mıknatısın bu uç kısımları kutup olarak adlandırılır. Mıknatısların zıt kutupları birbirini çekerken aynı kutuplar iter. Mıknatıs ne kadar küçük parçacığa bölünürse bölünsün kutuplarını kaybetmez.

 

Bu yazımızda mıknatıs magnet nedir, mıknatıs nedir, magnet nedir sorularına cevap bulduğunuzu umuyoruz.

 

İlk.com.tr İletişim

İhtiyacınıza & Hizmet Alanınıza En Uygun

Mıknatıs Magnet

 

Bizden Teklif Alın (0212) 438 05 16

Şirket, kurum, dernek, okul, parti vb. kurumlar için magnet mıknatıs ürünlerini en iyi şekilde sunarız. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Teklif İsteyin

HAKKIMIZDA


Magnet ve mıknatıslı ürünlerde zengin çeşit ve ölçü seçeneklerimizle 2006 yılından beri hizmetinizdeyiz. Promosyon amaçlı magnetlerden, özel tasarım projelere her tür magnet mıknatıs ihtiyacınıza ‘yüksek kalite ve uygun fiyat’ ilkemizle yanıt veriyoruz. Ürünlerimiz N71 sertifikalıdır ve sağlık test raporlarına sahiptir. Buzdolabı magneti ve mıknatıs sektörünün lider tabaka ve rulo magnet tedarikçisi İlk Promosyon ve Matbaa Malzemeleri Ltd Şti sizlere en uygun fiyat ve yüksek kalite ile hizmet vermeye devam ediyor. 2006 yılından beri matbaaları, promosyon üreticilerini ve amatör kullanıcıları magnet ve mıknatısın zengin çeşitleri ile tanıştırırken, magnette trendi belirledik. Türkiye’nin en güçlü ve çeşit bakımından zengin stok hacmine sahip magnet mıknatıs hammadde ithalatçısı olarak, tabaka ve rulo magnet yanı sıra manyetik kategoriye dahil ürünlerimizi yurtdışına da ihraç ediyoruz. Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Yunanistan, Makedonya, Azerbaycan, Kıbrıs ve Ukrayna’da ağırlıklı olarak tercih edilen magnet toptancısıyız.