Mıknatıs Nedir? İlk Kimler Tarafından Bulunmuştur?

mıknatıs nedir, mıknatıs ilk kimler tarfından bulunmuştur, mıknatısı kim buldu, mıknatısın ilk zamanlarda yapılışı, mıknatıs ile İş geliştirme, mıknatısın günlük hayatta kullanımı

Mıknatıs Nedir? İlk Kimler Tarafından Bulunmuştur?

Bu yazımızda mıknatıs nedir, ilk kimler tarafından bulunmuştur sorularını yanıtlayacağız. Mıknatıs, manyetik alan üreten nesne veya malzemedir. Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez. Mıknatıslık etkisi, malzemelerde iki karşılıklı uçta toplanır. Bu iki uca mıknatısın kuzey ve güney kutubu ismi verilir. İki mıknatısın eş kutupları birbirini iterken, zıt kutupları birbirini çeker. mıknatıs nedir, ilk kimler tarafından bulunmuştur cevabı için meseleyi biraz daha açalım.

 

Mıknatıs nedir? Mıknatıs, demir ve çelikten yapılmış şeyleri çeken, serbestçe asıldığı zaman belirli doğrultuyu gösteren bir cisimdir. Gerçekte, nikel ve belirli alaşımlar üzerinde de çekici etkisini gösterir. Mıknatıs kimler tarafından bulunmuştur? Mıknatıs Batı lehçelerinde “magnet” diye adlandırılır. Bu isim Asya’da bulunduğu zannedilen Magnesia şehrinden gelmektedir. Bu şehirde yaşayan halk bu taşa benzeyen buluşun demiri çektiğini fark etti. Daha sonra ipe mıknatıs asıldığında yönleri gösterdiği bulundu. Bu buluş doğrultusunda denizciler için pusula yapıldı. Pusulalar, mıknatıs kullanılarak yapılmıştır. Diğer görüşlere göre mıknatısı bulan milletin Araplar veya Çinliler olduğu söyleniyor. Çünkü Arap milleti pusulayı kendilerinin bulduklarını iddia ediyorlar. Lakin magnetizma hususunda buluşları yapan ilk bilim adamı Yunanlı Tales’den başkası değildir. Mıknatıs kimler tarafından bulunmuştur sorusuna cevap olacaktır. Mıknatıs nedir, ilk kimler tarafından bulunmuştur diye düşününce zihnimizde artık bir şeyler şekillenmeye başlayacaktır.

 

Mıknatısın İlk Zamanlarda Yapılışı

Doğal bir mıknatısın olan magnetit bileşeninin kimyasal oluşumu Fe3 O4 içerir. Bu formül mıknatıs nedir? sorusuna teknik bir yanıttır. Aslında bu sadece demir oksittir. Çelik bir parça, güçlü bir magnetit etkisinde kaldığı takdirde mıknatıs gibi olacaktır. Mıknatıs sadece çubuk şeklinde bulunmaz. At nalı biçiminde de olur. At nalı şeklinde olan mıknatısların bir tarafı kuzeyi diğer tarafı da güneyi gösterir. Eski çağlarda mıknatıslar el yordamıyla yapılmaktaydı. Bir metal güçlü ve doğal mıknatıslar sürtüştürülür ve metale mıknatıs özelliği kazandırılırdı. Metale yapay mıknatıs özelliği bu şekilde kazandırılırdı. Mıknatıs nedir diye düşünürken görüldüğü üzere geniş bir çerçeve çizilmektedir. Mıknatıs nedir, ilk kimler tarafından bulunmuştur yazımız devam ediyor.

 

Mıknatıs İle İş Geliştirme

Mıknatıs nedir, ilk kimler tarafından bulunmuştur diye düşünürken geçmişten günümüze kadar geldik. Günümüzde mıknatıs nedir sorusunun yanıtını günlük yaşantının vazgeçilmezi olmasında bulmak tabiidir. Sanayinin birçok alanında mıknatıslardan yararlanılarak üretim yapılmaktadır. Elektrik motorları mıknatıslar kullanılarak oluşturulmaktadır. Nakliye sektöründe çekim gücü çok yüksek olan mıknatıslar kullanılır. Bu sayede maksimum ağırlıktaki metal parçalar hiç zorlanmadan nakledilir. Mıknatıs telefondan tutun da jeneratöre kadar hayatımızın her alanında kullanılan bir buluştur.

 

Günümüzde mıknatısların kullanıldığı alanlar şunlardır:

  1. Feldspat temizleme (Mika ve oksitli mineral ayrımı.)
  2. Kil temizleme (Demirli minerallerin ayrımı.)
  3. Cam kumu temizleme (Demir minerallerinin ayrımı.)
  4. Yüksek kaliteli kuvars temizleme
  5. Manyezit zenginleştirme (Serpatin ve demirli bileşiklerin ayrımı)
  6. Artıklardan metal kazanımı
  7. Sahil ve Mineral kumlarının değerlendirilmesi (İlmenit ve manyetik mineral ayrımı)
  8. Kireç taşı ve dolamit temizleme
  9. Döküm kumlarının temizlenmesi
  10. Refrakter hammaddelerin işlenmesinde
  11. Refrakter kalsine malzemelerinin temizlenmesi (Tenör yükseltme)
  12. Bor zenginleştirme (Demirli içerikler, kil, arsenik ve mika uzaklaştırılması)
  13. Kromit zenginleştirme
  14. Boksit (Tenör yükseltme)
  15. Magnetik zenginleştirme
  16. Atıklardan metal ayrımı
  17. Ahşap, plastik, gıda vb. sektörlerde istenmeyen metallerin ayrılmasında
  18. Sıvılar içindeki demir bileşiklerinin ayrılmasında
  19. Ağır ortamlarda oluşturulan ağır ortamın geri kazanılmasında
  20. Dökümden gelen metalin ayrımında
  21. Seramik ve Cam sektöründe hammadde ve ara ürünlerde demir ve bileşiklerinin ayrılmasında
  22. Öğütülmüş endüstriyel hammaddelerin ve gıda ürünlerinin prosess sırasında demir kirliliklerinin ayrımında kullanılır.
  23. Yüksek alan şiddetli magnetik çubuklar, seramik, cam, gıda, plastik, madeni yağ, boyalar, kuru ve sıvı ortamlarda demir ve diğer magnetik metallerin tutulmasını sağlar
  24. Denizciler pusula ile yönlerini bulurlar.
  25. Hurda yığınları arasındaki demir parçalarının ayıklanmasında
  26. Vinçler de ağır yükleri kaldırmak için elektro mıknatıs kullanılır.
  27. Elektrik motorlarında,kapı zillerinde,telgraf ve telefon gibi araçlarda
  28. Elektrik santrallerinde jeneratörlerde elektrik elde etmek için kullanılır
  29. Hızlı trende raylarda ve treninde sürtünmeyi azaltmak için kullanılır.
  30. Asansör sistemlerinde sayısal kat bilgisi oluşturmak için raylar üzerine yerleştirilir.
İlk.com.tr İletişim

İhtiyacınıza & Hizmet Alanınıza En Uygun

Magnet Mıknatıslar İçin

Bizden Teklif Alın (0212) 438 05 16

Şirket, kurum, dernek, okul, parti vb. kurumlar için rozet mıknatıs ürünlerini en iyi şekilde sunarız. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Teklif İsteyin

HAKKIMIZDA


Magnet ve mıknatıslı ürünlerde zengin çeşit ve ölçü seçeneklerimizle 2006 yılından beri hizmetinizdeyiz. Promosyon amaçlı magnetlerden, özel tasarım projelere her tür magnet mıknatıs ihtiyacınıza ‘yüksek kalite ve uygun fiyat’ ilkemizle yanıt veriyoruz. Ürünlerimiz N71 sertifikalıdır ve sağlık test raporlarına sahiptir. Buzdolabı magneti ve mıknatıs sektörünün lider tabaka ve rulo magnet tedarikçisi İlk Promosyon ve Matbaa Malzemeleri Ltd Şti sizlere en uygun fiyat ve yüksek kalite ile hizmet vermeye devam ediyor. 2006 yılından beri matbaaları, promosyon üreticilerini ve amatör kullanıcıları magnet ve mıknatısın zengin çeşitleri ile tanıştırırken, magnette trendi belirledik. Türkiye’nin en güçlü ve çeşit bakımından zengin stok hacmine sahip magnet mıknatıs hammadde ithalatçısı olarak, tabaka ve rulo magnet yanı sıra manyetik kategoriye dahil ürünlerimizi yurtdışına da ihraç ediyoruz. Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Yunanistan, Makedonya, Azerbaycan, Kıbrıs ve Ukrayna’da ağırlıklı olarak tercih edilen magnet toptancısıyız.