Neodyum Mıknatısların Kullanım Alanları ve Bakımı
Neodyum mıknatısların kullanım alanları ve bakımı dikkat gerektiren kapsamlı bir konudur. Neodyum mıknatıslar, bizim bildiğimiz mıknatıslardan farklı özelliklere sahip olarak üretilmektedir. Neodyum mıknatıslar çok güçlü manyetik alanları ile birçok sektörde kullanılır. Neodyum mıknatıslar silindir, blok, küp, disk ve özel çeşitli şekillerde imal edilebilmektedir. Farklı şekil ve boylarda üretilen neodyum mıknatıslar, kullanım alanına ve koşullarına göre farlı elementler ile kaplanarak dayanıklılığı artırılır.
Neodyum mıknatıslar, manyetik kuvvetleri diğer mıknatıslarla kıyaslanamayacak kadar yüksek olduğu için tercihler arasında ilk sırayı almaktadır. Bu manyetik kuvvet, özel sistemlerin yardımıyla sağlanır. Teknoloji yardımıyla üretilen neodyum mıknatısların üretimi izne bağlıdır. Bu mıknatısların üretimi ülkemizde yapılmıyor. Ancak piyasada kolay ulaşılabilir düzeyde.
Neodyum mıknatısta bulunan neodymium, samaryum, nikel, kobalt, demir gibi elementler topraktan çıkarılarak kullanılırlar. Elementlerin farklı oranlarda karışımıyla farklı özellikte mıknatıslar ortaya çıkar. Bu oluşan mıknatıslardan kimi güçlü kimi sıcaklığa dayanıklı olarak üretilir. Hayatımızda kolaylıkla kullanabileceğimiz neodyum mıknatısların kullanım alanları ve bakımı koşullarını iyi bilmemiz gerekir.
Neodyum mıknatısların kullanım alanları ve bakımı iyi bilinmezse bize kolaylık sağlayan neodyum mıknatıslar bazen sorun yaratabilirler. Yüksek çekim gücü nedeniyle duyma sorunlarından vücut hasarlarına, işitme cihazlarından kalp piline kadar birçok elektronik aletin bozulmasına sebep olabilirler.
Neodyum Mıknatısların Kullanım Alanları
- Dolap magnetlerinde
- Okulda deneylerinde
- Sağlık ürünlerinde
- Otomotiv sanayiinde
- İş yerlerinde (örneğin, bir terzinin işinde en önemli aleti olan iğnelerin bir arada tutulmasından farlı birçok başka alanda kullanılmaktadır.)
Neodyum Mıknatısların Bakımı
Neodyum Mıknatısların Bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunları gruplandırarak verelim.
1. Mekanik Şok
Neodyum mıknatısların kullanım alanları ve bakımı içinde yer alan önemli konulardan biri manyetik şoktur. Neodyum mıknatıslar mıknatıslar hassastırlar. Aşağıdaki durumlarda kolayca çatlayabilir ya da kırılabilirler.
- Sert bir zemine bırakıldıklarında,
- Başka bir mıknatıs ile çarpıştırıldıklarında,
- Bir metal parçası ile çarpıştırıldıklarında,
- Çekiç vb. sert bir maddeyle vurulduğunda.
Bu nedenle neodyum mıknatısları dikkatlice kullanmalısınız. Tıpkı müzik çalar, telefon gibi eşyalarınızı kullandığınızda gösterdiğiniz özeni göstermelisiniz. İki mıknatısı bir araya getirirken birinin kuzey kutbu diğerinin güney kutbuna yaklaşmakta olduğundan ötürü aradaki çekim gücünün hızlı ve çarpıcı ölçüde yükselecek olmasına karşı hazırlıklı olmalısınız.
2. Isı
Neodyum mıknatısların kullanım alanları ve bakımı içinde yer alan önemli konulardan biri ısıdır.
- Isı, bu mıknatısın zayıf özelliğidir.
- Maksimum çalışma dereceleri 150°C’dir.
- NdFeB mıknatısların curie derecesi ise 310°C’dir.
Motorlarda sıklıkla kullanılmamalarının sebebi de budur. Mıknatıslarınızın ısınmamasını sağlayın.
3. Rutubet
Neodyum mıknatısların kullanım alanları ve bakımı içinde yer alan önemli konulardan biri rutubettir. Bu, bir diğer zayıflık alanıdır. Mıknatısların bu kadar kolay paslanmaması için genellikle kaplamalı ya da zırhlı olurlar. Daha ucuz olduğundan ötürü çinko sıkça kullanılan bir kaplama malzemesidir, fakat o kadar da iyi değildir. Nikel kaplama daha iyi olacaktır ve uzun süre güzel ve parlak görünmelerini sağlayacaktır. Bazıları nikelin üzerine çok ince bir altın tabakası ile kaplanmışlardır. Bu daha ziyade görünüş içindir, ama altın kararmadığından dolayı yararlı da olur.
4. Demanyetize Alanlar
Bu açıdan neodyum mıknatıslar diğer mıknatıslardan üstündür. Demanyetizasyona karşı dayanıklıdır. Bu da, başka sınıflardaki mıknatısları kolayca demanyetize edebilecekleri anlamına gelmektedir. Örneğin SmCo, Alniko, Ferrit gibi... Bu durumdan dolayı, mıknatıslarınızı sınıflarına göre depolamalısınız.